Cafe Del Mar _ Chill Out

Proaspat toata vara

Pe timpul verii , apa si noptile calde ne imbie la actiuni in aer liber.Desi pofta noastra de viata creste,temperatura ridicata la care ne expunem poate determina cresterea temperaturii corpului cu 1-2 grade.Acesta stare ne afecteaza organismul provocand transpiratia si dilatarea vaselor de sange pentru a elimina cat mai multa caldura.
    Vara picioarele sunt suprasolicitate, umflandu se si aparand uneori si furnicaturi.Dusurile scotiene , statul cu picioarele in sus , gimnastica si masajul sunt contramasurile cele mai eficiente.
    Acordati o atentie marita simptomelor de insolatie ( ameteala ,cefalee, greata, tegumente palide).Primul ajutor in caz de insolatie presupune mutarea persoanei afectate intr-un spatiu racoros.Se poate pulveriza pe corp apa nu foarte rece pentru a putea scadea temperatura corporala.
    Sfaturi pentru o vara fara griji :
  • Uleiul de lamaie , lavanda sau cuisoare tine la distanta tantarii
  • Pentru un bronz frumos consumati cu incredere rosii si morcovi
  • Bucurati-va de fructele si legumele ce se gasesc in abundenta in aceasta perioada.Alegeti un meniu usor pentru a nu solicita corpul
  • Pentru a va mentine sanatos, urmati un program de exercitii usoare de 2 – 3 ori/saptamana
  • Combateti senzatia de greutate in picioare si revigorati-va cu un masaj de relaxare sau drenaj limfatic
  • Consumati castraveti si bucurati-va de proprietatile diuretice ale acestora
  • S-a demonstrat ca licopina,pigmentul rosu din pepene ne protejeaza in mod natural de efectele nocive ale soarelui
  • Purtati in permanenta ochelari de soare si acoperiti-va capul cu o sapca sau palarie

Cum ne mentinem sanatosi iarna

Datorita cresterii perioadei de intuneric , creierul nostru elibereaza o cantitate crescuta de malatonina , hormonul somnului.
    Chiar daca spre sfarsitul iernii zilele incep sa creasca , organismul trebuie sa faca fata in continuare temperaturilor scazute ce ne afecteaza in special zonele neacoperite ale corpului cum ar fi degetele si fata.
    Starea de somnolenta ne face mai lenti , asa ca este bine sa nu ne inchidem in casa ci sa beneficiem de un antrenament care sa ne ajute sa dezvoltam un sistem imunitar potrivit.
    Pentru a ne bucura de beneficiile miscarii , putem opta fie pentru un program de gimnastica , fie pentru sporturile de exterior cum ar fi patinajul sau o binevenita “bulgareala “ .Astfel , senzatiile de oboseala si somnolenta vor disparea rapid.
    Inainte de a pleca spre partie , trebuie avut in vedere ca aprox 60% din accidentele de schi se produc pe fondul lipsei conditiei fizice.Gimnastica are rolul principal de a tonifia musculatura picioarelor.Este indicat sa incepem un program special de exercitii fizice cu cel putin 2 saptamani inainte de eveniment pentru a reintra in forma.
    Frigul favorizeaza contracturile musculare ,blocheaza sistemul cardio-respirator , usuca pielea si irita mucoasele.Cel mai bun remediu pentru ameliorarea si / sau prevenirea acestor simptome consta intr-un masaj efectuat cu regularitate(min 2 ori/sapt) .Este indicat sa folosim uleiuri hranitoare ( hidratarea pielii) si aromate (decongestionarea cailor respiratorii).
    Meniul trebuie ales si in functie de anotimp.Iarna este bine sa consumam multe produse lactate in defavoarea mancarurilor grele cu care suntem obisnuiti in acest sezon.E bine de stiut faptul ca iarna suntem predispusi consumului mare de alimente bogate in carbohidrati.
    Condimentele specifice sezonului rece ne sunt de ajutor :

Binedispus toamna

Primul val de frig oboseste si dezechilibreaza organismul.Depasirea starilor depresive presupune urmarea unui program imbogatit in activitati sportive alternate cu bai aromate.
    Miscarea binedispune , iar efectele activitatilor in aer liber sunt mai persistente.Sporturile de rezistenta ,precum joggingul ,elibereaza endorfine creand astfel buna dispozitie.De asemenea miscarea ne intareste sitemul imunitar.
    Natura ne aprovizioneaza cu fructe bogate in vitamine: catina ,maces ( vit. C), alune , nuci ( vit.E ) , soc si dovlecei ( vit. B )
    Antrenati si mentineti mobilitatea articulatiilor , a ligamentelor si a tendoanelor prin exercitii regulate. Un program de kinetoterapie adecvat nevoilor dumneavoastra nu trebuie sa lipseasca.
    Nu uitati ca exercitiile sunt folositoare si pentru…creier ! Jucati sah,cititi o carte sau rezolvati un rebus! In acest fel creativitatea si concentrarea raman la cote maxime.
    Un bun exercitiu de relaxare este rasul ! Prin ras sunt stimulati anticorpii iar nivelul de oxigenare creste.
    Masajul este un alt remediu impotriva oboselii ! Mentine un tonus optim al musculaturii, creste buna dispozitie ,calmeaza si va da putere.Ingaduiti-va acest rasfat macar o data pe saptamana.